Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Joulukuussa 1965 siirtyi Silja Linen koko lauttaliikenne Värtanin satamaan Tukholmassa. Satama perustettiin koska autolautat eivät pysyneet lastaamaan keskustassa sijaitsevassa Skeppsbronilla.

Liikenne Helsingistä Värtanille alkoi vuonna 1972. Silja Linen moderni satamaterminaali satamassa valmistui vuonna 1974 ja sitä laajennettiin 1979 sekä 1986. Vuoden 1982 aikana tiloja uusittiin ja sinne keskitettiin koko Silja Linen Ruotsissa oleva hallinto. Tallinkin liikenne Värtanilta Tallinnaan alkoi 9. maaliskuuta 2009.

Vuonna 1989 valmistui satama-alueelle Silja Linen Ariadne -hotelli, joka myöhemmin myytiin Scandic -hotelliketjulle.

Terminaalissa oli erilliset lähtöselvityspisteet yksittäis- ja ryhmäasiakkaille, autolla matkustaville sekä Club One -kultatason, Commodore/Sviitti-luokan matkustajille. Terminaalissa oli myös lähtöselvitysautomaatteja, joilla sai kätevästi tehtyä lähtöselvityksen. Commodore-luokassa ja sviiteissä matkustavilla oli käytössä VIP -lounge.

Terminaalista löytyimyös kahvila ja matkamuistoja myyvä kioski, maksullisia säilytyslokeroita, matkatavarasäilytys, kantajapalvelu sekä pankkiautomaatti.

Silja Linen käytössä oli lokakuuhun 2015 asti kaksi laituripaikka, mihin johti matkustajasillat. Södra bassängkajen (V515) -laituripaikalta liikennöivät Silja Linen m/s Baltic Princess ja m/s Galaxy Maarianhaminan tai Långnäsin kautta Turkuun sekä Tallinkin m/s Romantika ja m/s Victoria I Maarianhaminan kautta Tallinnaan. Norra bassängkajen (V511) -laituripaikkaa käyttivät Silja Linen Helsingin-linjan laivat m/s Silja Serenade ja m/s Silja Symphony. Norra hamnpirskajen (V508) -laituripaikalta liikennöi m/s Sea Wind Turkuun joulukuuhun 2014 asti.

Uudet laituripaikat
Silja Linen ja Tallinkin laivoilla on 20.10.2015 lähtien ollut käytössään uudet laituripaikat. Laivaan siirtymiset pitenevät väliaikaisesti ja ne jouduttiin hoitamaan tilapäisjärjestelyin, kunnes uuden terminaalin rakennustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2016.

Siirtymäajan Helsinki-Tukholma-reitin m/s Silja Serenade ja m/s Silja Symphony sekä Turku-Tukholma-reitin m/s Baltic Princess ja m/s Galaxy käyttivät laituria F3 (Färjeläge 3). Matkustajien kävelymatka laivasta (vanhaan) terminaaliin oli 620 metriä. Tallinna-Tukholma-reitin m/s Victoria I ja m/s Romantika käyttivät laituria F2 (Färjeläge 2). Matkustajien kävelymatka laivasta (vanhaan) terminaaliin oli 760 metriä.

Ajoneuvoilla matkustavien lähtöselvitys hoidetaan uudessa paikassa, jonne satamassa on selkeät opasteet.

Uusi terminaali käyttöön
Uusi Värtahamnenin terminaali otettiin käyttöön 21.6.2016, jolloin matkustajien kävelymatka terminaalista laivaan lyheni. 24.1.2017 lähtien myös Tallinkin Tukholma-Riika -reitin laivat aloittivat liikennöimään Värtahamnenista Frihamnenin sijaan. Silja Linen laivat käyttävät laituria 513 (Färjeläge 3), Tallinkin Tallinnan laivat laituria 514 (Färjeläge 4), Riikaan liikennöidään laiturista 512 (Färjeläge 2) ja Tukholman huoltopäivinä m/s Galaxy on laituripaikalla 511.

Uudesta terminaalista löytyy lähtöselvitysautomaatteja, erilliset lähtöselvityspisteet yksittäis- ja ryhmäasiakkaille sekä autolla matkustaville. Club One -kultatason ja Commodore/Sviitti-luokan matkustajille on yhteinen lähtöselvitys.

Terminaalissa on myös kahvila, säilytyslokeroita ja pankki-automaatti.

Keväällä 2020 laivaliikenne Tukholmasta Suomeen ja Viroon pysähtyi melkein kokonaan. Liikettä hoidettiin Ahvenanmaan kautta Turkuun ja satunnaisilla vuoroilla Tallinnaan ja Riikaan. Silja Symphony liikennöi kesällä Tukholmasta Visbyhyn ja syksyllä Höga Kusten -erikoisristeilyjä Härnösandiin.

Heinäkuussa 2021 Silja Symphony liikennöi Tukholmasta Visbyhyn ja Ystadiin Maarianhaminan kautta.

Tallinkin vuokratessa m/s Galaxy, majoituskäyttöön Hollantiin syyskuussa 2022, muuttui Silja Linen Turun linjan aikataulu. m/s Baltic Princess liikennöi kevääseen 2023 asti Turusta Långnäsin kautta Kapellskäriin Tukholman sijasta.

Osoite:
Hamnpirsvägen 10, 11574 STOCKHOLM

Kohdesatamat:
Maarianhamina
Helsinki, Olympiaterminaali
Tallinna

Satamasta liikennöivät Siljan laivat:
m/s Silja Serenade
m/s Silja Symphony

Satamasta liikennöivät Tallinkin laivat:
m/s Baltic Queen

Lisätietoja:
Stockholms Hamnar
Tallink Silja

Värtan 1970-luvulla
Värtanin satama 1970-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta
Värtan 1980-luvulla
Värtanin satama 1980-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta