Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Maarianhaminaa voi syystä pitää merenkulkukaupunkina. Ahvenanmaalaiset ovat aina liikkuneet merillä. Saarimaakunnan rahtimerenkulku pääsi vauhtiin vuoden 1850 jälkeen, jolloin ahvenanmaalaiset alkoivat purjehtia toinen toistaan suuremmilla aluksilla yhä kaukaisempiin satamiin.

Merenkulku on yhä voimissaan Maarianhaminassa, jossa on monen varustamon pääkonttori. Nykyään varustamot keskittyvät matkustajalautta- ja rahtiliikenteeseen sekä kansainväliseen tankkilaivaliikenteeseen.

Vuosittain Maarianhaminassa pysähtyy laiva noin 6 000 kertaa, joiden kyydissä saapuu kaupunkiin yli 1,5 miljoonaa matkailijaa. Satamassa on 6 laituripaikkaa ja kaksi terminaalia.

Vuodesta 1957 ovat Silja Linen Turun laivat pysähtyneet Maarianhaminassa matkalla Ruotsiin.

Suuret autolautat pysähtyvät Maarianhaminassa, koska Ahvenanmaa ei kuulu EU:n tullialueeseen ja näin lautoilla voidaan edelleen jatkaa verovapaata myyntiä. Siljan Helsingin-linjan laivat aloittivat poikkeamaan Maarianhaminassa vuonna 1999, jotta voisivat jatkaa verovapaata myyntiä.

Terminaalissa on maksullisia säilytyslokeroita, kesällä myös turistineuvonta. Taksitolppa ja paikallisliikenteen bussipysäkki ovat terminaalin pihassa.

Tallink Silja LInen laivoilla pääsee Maarianhaminasta Turkuun, Helsinkiin, Tallinnaan ja Tukholmaan. Tallinna–Tukholma-reitillä liikennöineet alukset ovat poikenneet Maarianhaminassa Viron liityttyä EU:hun, säilyttääkseen oikeuden verovapaaseen myyntiin.

Tallink Silja Linen laivat käyttävät laituripaikkoja 3, 4 ja 6.

Kesällä 2020 Tallinkin m/s Baltic Queen teki erikoisristeilyjä Tallinnasta ja Helsingistä Maarianhaminaan ja m/s Romantika teki erikoisristeilyjä Riiasta. m/s Silja Symphonyn erikoisristeilyillä poikettiin Maarianhaminassa matkalla Visbyhyn ja Härnösandiin. Syyskuussa Tallinkin m/s Victoria I teki erikoisristeilyn Sadonkorjuujuhlille ja jouluna jouluristeilyn.

Silja Serenade liikennöi kesällä 2021 Helsingistä Tallinnan kautta Maarianhaminaan ja heinä-elokuussa m/s Silja Symphonyn erikoisristeilyillä poiketaan Maarianhaminassa matkalla Visbyhyn ja Härnösandiin.

Tallinkin vuokratessa m/s Galaxy, majoituskäyttöön Hollantiin syyskuussa 2022, muuttui Silja Linen Turun linjan aikataulu talvikauden ajaksi. Baltic Princessin Maarianhaminan pysähdykset jäivät pois ja Maarianhaminan sijaan laiva pysähtyi Långnäsissa. Maarianhaminassa Baltic Princess alkoi pysähtymään toukokuussa 2023.


Osoite:
Västra Hamnen, 22100 MARIEHAMN

Kohdesatamat:
Turku
Tukholma, Värtan
Helsinki, Olympiaterminaali
Tallinna

Satamasta liikennöivät Tallink Silja Linen laivat:
m/s Silja Serenade
m/s Silja Symphony
m/s Baltic Princess
m/s Baltic Queen
● m/s Victoria I

Lisätietoja:
Mariehamns hamn
Tallink Silja Line

Maarianhamina 1970-luvulla
Maarianhaminan satama 1970-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta
Maarianhamina 1980-luvulla
Maarianhaminan satama 1980-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta