Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Maarianhaminaa voi syystä pitää merenkulkukaupunkina. Ahvenanmaalaiset ovat aina liikkuneet merillä. Saarimaakunnan rahtimerenkulku pääsi vauhtiin vuoden 1850 jälkeen, jolloin ahvenanmaalaiset alkoivat purjehtia toinen toistaan suuremmilla aluksilla yhä kaukaisempiin satamiin.

Merenkulku on yhä voimissaan Maarianhaminassa, jossa on monen varustamon pääkonttori. Nykyään varustamot keskittyvät matkustajalautta- ja rahtiliikenteeseen sekä kansainväliseen tankkilaivaliikenteeseen.

Vuosittain Maarianhaminassa pysähtyy laiva noin 6 000 kertaa, joiden kyydissä saapuu kaupunkiin yli 1,5 miljoonaa matkailijaa. Satamassa on 6 laituripaikkaa ja kaksi terminaalia.

Vuodesta 1957 ovat Silja Linen Turun laivat pysähtyneet Maarianhaminassa matkalla Ruotsiin.

Suuret autolautat pysähtyvät Maarianhaminassa, koska Ahvenanmaa ei kuulu EU:n tullialueeseen ja näin lautoilla voidaan edelleen jatkaa verovapaata myyntiä. Siljan Helsingin-linjan laivat aloittivat poikkeamaan Maarianhaminassa vuonna 1999, jotta voisivat jatkaa verovapaata myyntiä.

Terminaalissa on maksullisia säilytyslokeroita, kesällä myös turistineuvonta. Taksitolppa ja paikallisliikenteen bussipysäkki ovat terminaalin pihassa.

Siljan laivoilla pääsee Maarianhaminasta Turkuun, Helsinkiin ja Tukholmaan. Tallinkin alukset Tallinna–Tukholma-reitillä ovat poikenneet Maarianhaminassa Viron liityttyä EU:hun, säilyttääkseen oikeuden verovapaaseen myyntiin.

Silja Linen ja Tallinkin laivat käyttävät laituripaikkoja 3, 4 ja 6.

Kesällä 2020 Tallinkin m/s Baltic Queen teki erikoisristeilyjä Tallinnasta ja Helsingistä Maarianhaminaan ja m/s Romantika teki erikoisristeilyjä Riiasta. m/s Silja Symphonyn erikoisristeilyillä poikettiin Maarianhaminassa matkalla Visbyhyn ja Härnösandiin. Syyskuussa Tallinkin m/s Victoria I teki erikoisristeilyn Sadonkorjuujuhlille ja jouluna jouluristeilyn.

Silja Serenade liikennöi kesällä 2021 Helsingistä Tallinnan kautta Maarianhaminaan ja heinä-elokuussa m/s Silja Symphonyn erikoisristeilyillä poiketaan Maarianhaminassa matkalla Visbyhyn ja Härnösandiin.


Osoite:
Västra Hamnen, 22100 MARIEHAMN

Kohdesatamat:
Turku
Tukholma, Värtan
Helsinki, Olympiaterminaali
Tallinna
Visby
● Ystad

Satamasta liikennöivät Siljan laivat:
m/s Galaxy
m/s Baltic Princess
m/s Silja Serenade
m/s Silja Symphony

Satamasta liikennöivät Tallinkin laivat:
m/s Baltic Queen
m/s Victoria I

Lisätietoja:
Mariehamns hamn
Tallink Silja

Maarianhamina 1970-luvulla
Maarianhaminan satama 1970-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta
Maarianhamina 1980-luvulla
Maarianhaminan satama 1980-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta