Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Eteläsataman altaan länsireunalla oleva Olympiaterminaali valmistui vuonna 1952. Terminaalirakennus on arkkitehtitoimisto Hytönen-Luukkosen suunnittelema, pinta-alaltaan  5 296 m². Rakennuksen valmistumisajankohtana Helsingin matkustajaliikenne vuosittain oli noin 90 000 matkustajaa, liikennettä oli vain kesä- ja syyssesonkina.

Silja Linen autolautat aloittivat Olympiaterminaalista ympärivuotisen liikennöinnin Tukholmaan vuonna 1972 ja vuonna 1995 reittiliikenteen Tallinnaan.

Terminaali on varsin kaukonäköisesti suunniteltu, koska pienin muutoksin sen kautta kulkee tällä hetkellä yli 1 500 000 matkustajaa vuodessa. Terminaalin yhteydessä oleviin varastotiloihin on voitu sijoittaa matkustajaliikennettä palvelevia toimisto-, sosiaali- ja huoltotiloja. Terminaalin sisääntuloaukion alla olevat varastotilat toimivat matkustajaliikenteen autohotellina. Kenttätiloja terminaalin käytössä on Laivasillankadun ja meren välillä noin 2,6 ha. Olympiaterminaalin tavaraliikenteen osittaisessa käytössä oli myös Makasiiniterminaali M4.

Makasiiniterminaalista liikennöivien laivojen autolähtöselvitykseen ajetaan Olympiaterminaalin kautta.

Terminaalissa on erilliset lähtöselvityspisteet yksittäis- ja ryhmäasiakkaille, autolla matkustaville ja Club One -kultatason sekä Commodore/Sviitti-luokan matkustajille oma yhteinen lähtöselvitys. Terminaalista löytyvät kahvila, kioski sekä maksulliset säilytyslokerot.

Terminaaliin kuuluu kaksi laituripaikkaa, joihin johtaa matkustajasillat. Laituripaikasta EO2 liikennöivät vuoropäivinä Silja Linen m/s Silja Serenade ja m/s Silja Symphony Maarianhaminan kautta Tukholmaan.  Laituripaikkaa EO1 käyttävät Helsingissä vierailevat risteilyalukset. Aiemmin laituripaikkaa käytti Silja Line liikennöidessään Tallinnaan sekä myöhemmin St. Peter Linen liikennöidessään Pietariin.

Vuosina 1989 – 1990 terminaalia ja sen lauttapaikkoja uusittiin suurempia aluksia varten. Kesällä 2002 terminaalin yhteyteen rakennettiin ajoluiskat SeaWind Linen aluksen sivuporttia varten. Terminaalin varsinaiseen laajennukseen ei ole mitään mahdollisuuksia olemassa.

Tallinkin Silja Europa liikennöi päiväristeilyjä Olympiaterminaalista keväällä ja kesällä 2016.

Kesällä 2020 Olympiaterminaalista liikennöitiin Tukholman sijasta Riikaan m/s Silja Serenadella ja m/s Romantikalla. Kesällä 2021 m/s Silja Serenade teki risteilyjä Tallinnaan ja Maarianhaminaan. Liikenne Helsingin ja Tukholman välillä jatkui elokuussa.

Osoite:
Olympiaranta 1, 00140 HELSINKI

Kohdesatamat:
Maarianhamina
Tukholma, Värtan

Satamasta liikennöivät Tallink Silja Linen laivat:
m/s Silja Serenade
m/s Silja Symphony

Lisätietoja:
Helsingin satama
Tallink Silja Line

Blogi logo

Olympiaterminaali 70 vuotta

Olympiaterminaali 1960-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta
Olympiaterminaali 1980-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta