Kuva: Valkeat Laivat / AK

Olen Sami Koski ja toivotan teidät tervetulleeksi valkeiden laivojen matkaan. Olen syntynyt 1970-luvun lopulla Jyväskylässä, missä myös ensimmäiset vuoteni asuin. 1980-luvun loppupuolella muutimme Helsinkiin ja sieltä vuotta myöhemmin Espooseen.  

Peruskoulun jälkeen suuntasin takaisin Jyväskylään ja aloitin ravintola-alan opinnot, jonka jälkeen opiskelin vielä elintarvikealaa. Vuosituhannen vaihteessa muutin töiden perässä pääkaupunkiseudulle ja tänne olen jäänyt.

Kiinnostukseni laivoihin alkoi vasta 1990-luvulla. Ensimmäisen laivamatkan tein Viking Linen Rosellalla Naantalista Kapellskäriin. Paluumatkalla Ruotsista laivana oli Viking Linen uusi Kalypso, jonka kannelta Maarianhaminassa katselin ja ihailin vieressä olevaa kaunista valkeaa laivaa, jonka korsteeniin oli maalattu sympaattisen näköinen hylje.

Ensimmäisen matkani Silja Linen valkoisella laivalla tein huhtikuussa 1991, uudella ja upealla m/s Silja Serenadella, josta on tullut vuosien saatossa yksi suosikkilaivani.  

Myöhemmin samana vuonna alkoivat Siljan vanhat laivat ja historia kiinnostamaan. Aloitin etsimään ja tutkimaan kaikkea mahdollista Siljaan liittyvää kirjallisuutta. Harrastuksesta haasteellisen teki se, ettei Siljasta löytynyt painettua historiikkia tai laivaluetteloa. Suomen kuvitetut laivaluettelot ja Effoan historiikit 80-luvulta olivat ensimmäiset kirjastosta lainaamani Siljaan liittyvät kirjat. Siitä se sitten alkoi.  

Silja Europan aloittaessa liikenteen alkoi samalla kiinnostukseni laivojen valokuvaamiseen. Siirtyessäni digiaikaan kuvaaminen kuuluu entistä isompana osana harrastukseeni. Monia hetkiä on tullut kameralla ikuistettua. Tällä hetkellä kuvailen Canon EOS 7D Mark II -kameralla.

Olen myös vuosien saatossa kerännyt runsaasti kokoelmiini vanhoja aikatauluja, esitteitä, laivoihin liittyvää kirjallisuutta, vuosikertomuksia, kaikki ilmestyneet Merellä –lehdet, esitteitä, postikortteja, ruokalistoja, risteilyohjelmia, pinssejä, kyniä, tarroja, legolaivoja yms.  

Kaikesta mahdollisesta materiaalista sain työstettyä, 2000-luvun alussa, lähemmäs satasivuisen Siljan laivaluettelon. Muutama vuosi myöhemmin avautui monivuotisen työn tulos: www.valkeatlaivat.cjb.net. kaikille laivoista kiinnostuneille. Ilmaiset kotisivu-palvelimet tekivät kotisivujen luomisesta helppoa, ainakin aluksi.  

Sivut laajenivat nopeasti yli käytössä olevan levytilan ja samoihin aikoihin käyttämäni kotisivutila tuli maksulliseksi. Oli mietittävä mitä sivujen kanssa tekisi. Sivut siirtyivät toiselle ilmaiselle palvelimelle, mutta jatkuvien ongelmien vuoksi oli haettava uusia ratkaisuja. Joulukuussa 2004 sivut muuttivat uudelle palvelimelle, osoitteeseen www.valkeatlaivat.net.    

Erinäisten syiden vuoksi sivut ovat olleet pari kertaa sulkemisuhan alla, mutta monien päätösten jälkeen sivut ovat nyt netissä kaikkien saatavilla. Sivujen päivitystahti on vain harventunut.  

Vuonna 2010 avasin Facebookissa Valkeat Laivat -sivun ja kesällä 2013 aloitin matkakertomusten julkaisemisen blogissa. Usean vuoden ajan sivut elivät enemmän sosiaalisen median puolella, sen käytön helppouden vuoksi.

Pitkäaikaisena haaveena oli saada pääsivu päivitettyä ajan tasalla ja tämä projekti on nyt vihdoin ja viimein valmis.


Nähdään taas valkeilla laivoilla! Tekemäni matkat Silja Linen ja Tallinkin laivoilla: Haastattelut:Meritarinoita nostalgiasta nykyhetkeen: