Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Turun satama syntyi luonnolliseen kauppapaikkaan Aurajoen suistoon. Sataman synty ja kehitys ovat olleet oleellinen osa Turun kaupungin kehitystä. Samalla on luotu pohja kaupankäynnille ja kansainvälisille yhteyksille. 1830-luvulla alkoivat höyrylaivat liikennöimään säännöllisesti Tukholmaan.

Siljavarustamo aloitti liikennöimisen Turusta 1957. Siljavarustamon laivat liikennöivät matkustajapaviljongista, joka sijaitsee nykyisen terminaalin maihinnoususiltojen välissä. Vanhassa matkustajapaviljongissa toimi Tallink Siljan keskusrahtivaraamo vuosina 2006 – 2008. Silja Linen Turun konttori muutti vuonna 2006, Käsityölaiskadulla sijaitsevasta Meritalosta, Linnankadulle Turun satamahallinnolta vuokraamiin tiloihin.

Uusi terminaali Otkantti valmistui vuonna 1972 Kanavaniemelle. Terminaaliin kuului kolme laituripaikkaa, joihin johti matkustajasillat. Vuonna 1985 terminaalia ja sen laituripaikkoja uusittiin suurempia aluksia varten. Uudistuksen myötä lauttapaikkojen määrä pieneni kahteen, lisäksi käytössä oli yksi laituripaikka ilman matkustajasiltaa.

Terminaalissa on erilliset lähtöselvityspisteet yksittäis- ja ryhmäasiakkaille, autolla matkustaville sekä Club One -kultatason serkä Sviitti-luokan matkustajille. Matka-Vekalla ja Matkapojilla omat lähtöselvityspisteet terminaalin pohjakerroksessa. Sviitti-luokan matkustajat pääsevät laivaan ennen muita matkustajia.

Terminaalista löytyy myös kahvila, (mietoja) virvokkeita myyvä baari sekä Tallink Siljan matkapalvelukeskus. Terminaalissa ei ole pankkiautomaattia.

Silja Linen käytössä on kenttä pinta-alaa 79 000 m2 ja kolme laituripaikkaa, joista kahteen johtaa matkustajasillat. Laituripaikasta S1 liikennöi joulukuuhun 2014 asti Tallink Silja Cargon rahtilaiva m/s SeaWind. Laituripaikasta S2 liikennöivät kaksi kertaa päivässä Silja Linen m/s Galaxy ja m/s Baltic Princess Maarianhaminan tai Långnäsin kautta Tukholmaan. Laituripaikkaa S3 ei käytetä tällä hetkellä.

Kesällä 2020 Tallinkin m/s Baltic Queen liikennöi Turusta Långnäsin kautta Tallinnaan.

Osoite:
Linnankatu 91, 20100 TURKU

Kohdesatamat:
Maarianhamina
Långnäs
Tukholma, Värtan

Satamasta liikennöivät Siljan laivat:
m/s Galaxy
m/s Baltic Princess

Lisätietoja:
Turun Satama
Tallink Silja

Turun satama 1957
s/s Silja Turussa kesällä 1957.
Kuva: Silja Linen arkistosta
Turun satama 1970-luvulla
Silja-terminaali 1970-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta