Kuva: Valkeat Laivat arkistosta
Ranskalainen elokuva, jossa mies ja nainen kohtaavat. Klassikkoelokuva, joka palkittiin Cannesissa 1966 – Mies ja nainen. Un homme et une femme, elokuvasävelmä, joka on Silja Linen tunnusmusiikkina kaikille tuttu.
Elämysmarkkinoinnin suunnannäyttäjä
1970-luvun alussa Silja Linen mainonnasta vastasi Turkama & Kumppanit -niminen mainostoimisto, jonka palveluksessa, Publicis-Törmä Oy:n hallituksen puheenjohtajana nykyään toimiva, Erkki Yrjölä ryhtyi tekemään Silja Linen mainontaa. Silja Line puolestaan oli syntynyt hieman aikaisemmin neljän laivanyhtiön yhdistyessä.
Ryhdyimme etsimään yhteistä markkinointilinjaa. Silloin puhuttiin varmaankin aivan ensimmäisiä kertoja Suomessa käsitteestä elämys markkinoinnin yhteydessä. Matti Harkomäen johdolla kuvattiin ensimmäinen Silja Linen tv-mainos, kertoo Yrjölä.
Filmissä kalastaja pariskunta kalastaa puuveneessään kauniina aurinkoisena kesäaamuna saaristossa. Äkkiä aamu-usvasta ilmestyy näkyviin suuri Silja Linen valkoinen laiva. Kalastaja sanoo vaimolleen: “Silja, tehdään laivamatka!”
Kalastajaspotissa ei vielä käytetty ranskalaismelodiaa, mutta se oli suunnannäyttäjä uudenlaiselle elämysmarkkinoinnille. Seuraavassa tv-mainoksessa Pierre Barouhin ja Francis Lain Un homme et une femme jo soi. Siitä alkoi elokuvasävelmän tie yhdeksi Suomen tunnetuimmista musiikillista mielikuva-ankkureista.
Tuulahdus kansainvälisyyttä
1970-luvun alussa oli tavallisempaa, että mainokseen sävellettiin musiikki varta vasten. Yhdessä Ritva Helismaan työryhmän kanssa päädyttiin kuitenkin siihen tulokseen, että juuri tämä Mies ja nainen -sävelmä sopisi Silja Linelle hyvin. Emme vielä silloin oivaltaneet millainen kultakimpale ja hitti meillä oli käsissämme muistelee Yrjölä.
1970-luvun alussa sävellyksen alkuperälläkin oli enemmän merkitystä kuin nykyään. – Kappale oli raikas tuulahdus suoraan Euroopan sydämestä. Se toi mainokseen haluttua lisäväriä. Kansainvälisyys, eurooppalaisuus ja ranskalaisuus olivat paljon merkityksellisempiä lisämausteita siihen aikaan kuin nyt, hän lisää. Un homme et une femmen täydet käyttöoikeudet ostettiin Mies ja nainen elokuvan levitysyhtiöltä. Hinta ei Yrjölän mukaan päätä huimannut.
Pitkäjänteisyys ja elämyksellisyys
Sanat pitkäjänteisyys ja elämyksellisyys vilahtelevat Yrjölän puheessa tämän tästä. – Tätäkin musiikkia on kuljetettu tuloksellisesti mukana vuosikymmenestä toiseen. Muutaman kerran musiikki olisi haluttu vaihtaa, koska ajateltiin, että ihmiset ovat kyllästyneet siihen. Onneksi ei vaihdettu pohdiskelee Erkki Yrjölä.
Mies ja nainen -elokuvan tunnussävelmä Un homme et une femme on nykyään yhtä kuin Silja Line. Un homme et une femme soi terminaaleissa, hyteissä laivan lähtiessä ja saapuessa sekä monessa muussakin paikassa Silja Linella.
Keväällä 2000 televisiossa pyöri Silja Linen tv-mainos, jossa matkustajat ja laivan miehistön jäsenet lauloivat kaikille tuttua kappaletta sinisestä merestä ja valkoisesta laivasta. Musiikin merkitys tunnelman luomisessa otolliseksi unohtumattomalle merimatkalle on keskeinen. Jo pelkkä musiikki johdattaa ajatukset hyvään palveluun, laatuun ja tietyn tyylikkyyteen.
Mukavan miellyttävä ja tilanteeseen sopiva musiikki vaikuttaa ihmisten tunnetiloihin positiivisesti. Musiikki on oleellinen osa koko tuotemerkkiä. Kuluttajat ovat yleensä hyvin uskollisia. Siljan musiikki johtaa ajatukset heti irtiottoon arjesta, laadukkaaseen merimatkaan valkoisilla laivoilla.
(Lähde: Merellä, lehti Silja Linen kanta-asiakkaille 3/2000)