Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Nopeuden ollessa valttia Siljavarustamo päätti rakentaa Ahvenanmaan liikenteen hoitamiseksi oman lauttasataman, Långnäsiin, kolmisenkymmentä kilometriä Maarianhaminasta itään. Långnäsistä oli ruotsinlaivojen väylälle vain merimailin matka.

Långnäsiin rakennettiin 1965 arkkitehti Bengt Lundstenin suunnittelema ns. uuden ajan matkustajapaviljonki. Sen arkkitehtoninen ratkaisu oli persoonallinen: toisesta päästä kallioon ankkuroitua lasi-teräs-rakennusta kannattivat betonipalkit ja tukivaijerit.

Rakennus oli sijoitettu kohtisuoraan laituria vasten siten, että matkustajat ylätasolle pysähtyneistä busseista pääsivät rakennuksen kautta mahdollisimman lähelle aluksia. Tällä tavoin saatiin myös laivojen satama-aika supistettua minimiin. Rakennuksen alle jäi katettu tila, jota käytettiin autojen tullaukseen. Varsinaisen paviljongin alla oli lisäksi tullin ja poliisin tarvitsemat aputilat. Paviljongissa oli myös pieni kahvila.

Ensimmäinen vuoron Långnäsiin ajettiin 1.11.1965. Parin tappiollisen vuoden jälkeen matkustajamäärien pudotessa Turku – Tukholma -linjan liikenne Långnäsin kautta päättyi 1967. Norrtälje -linjan lautat lakkasivat käymästä Långnäsissä yövuoroilla 1975. Sen jälkeen Långnäsiä ovat käyttäneet lähinnä saariston yhteysalukset. Myöhemmin Silja Line myi Långnäsin sataman maakunnalle. Vanha matkustajapaviljonki purettiin vuosia myöhemmin.

Tax free -myynnin päätyttyä heinäkuussa 1999 alkoivat Silja Linen Turun laivat pysähtyä Långnäsissä, pääasiassa yövuoroilla, jotta aluksilla säilyisi oikeus myydä tuotteita tax free -hintaan.

Långnäsiin valmistui 32 miljoonaa markkaa maksanut satama ripeässä aikataulussa. 1,5 hehtaarin alueelle rakennettiin uusi laituri, terminaali ja 150 metrin mittainen matkustajasilta. Uudenaikainen matkustajasilta johtaa laivoista kodikkaaseen, saaristolaistyyliseen terminaalirakennukseen.

Långnäsin terminaali on avoinna laivojen lähtö- ja tuloaikoina. Jalan ja autoilla matkustaville on omat lähtöselvityspisteet. Liityntäkuljetukset lähtevät välittömästi terminaalirakennuksen ulkopuolelta.

Silja Linen m/s Baltic Princess pysähtyy Långnäsissa matkalla Tukholmaan ja m/s Galaxy matkalla Turkuun.

Kesällä 2020 Tallinkin m/s Baltic Queen pysähtyi Långnäsissä matkalla Turkuun, Tallinnaan ja Tukholmaan.

Osoite:
Långnäs hamn, 22630 LUMPARLAND

Kohdesatamat:
Turku
Tukholma, Värtan

Satamasta liikennöivät Siljan laivat:
m/s Galaxy
m/s Baltic Princess

Lisätietoja:
Långnäs Hamn
Tallink Silja

Långnäs 1960-luvulla
Långnäsin satama 1960-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta
Långnäs 1960-luvulla
Långnäsin satama 1960-luvulla.
Kuva: Silja Linen arkistosta