Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Makasiiniterminaali sijaitsee Eteläsatamassa, Kauppahallin vieressä. Risto-Veikko Luukkosen suunnittelema rakennus otettiin käyttöön vuonna 1960.

Makasiiniterminaali rakennettiin alun perin varastoksi 1960, mutta 1990 osa siitä muutettiin matkustajaterminaaliksi. Matkustajaterminaalia on myöhemmin laajennettu usein, mutta osa rakennuksesta on edelleen varastotilana.

Makasiiniterminaalista lähtivät avovesikautena pika-alukset Tallinnaan. Tallinkin pika-alukset liikennöivät makasiiniterminaalista vuoteen 1997 asti.
Liikennettä kantosiipialuksilla jatkoi Linda Line vuosina 1997 – 2017.

Silja Linen SuperSeaCatit siirtyivät Olympiaterminaalista Makasiiniterminaaliin toukokuussa 2003. Superseacat Oy:n liikenne lopetettiin syksyllä 2008 ja yhtiö ajautui konkurssiin.

SuperSeaCatin liikenteen siirtymisen mahdollistamiseksi Makasiiniterminaalissa tehtiin muutostöitä. Merkittävimmät muutokset olivat uuden lähes 200 metrin pituisen matkustajasillan, kahden maihinnoususillan ja ajoneuvojen alukseen ajon tarvittavan ponttonin rakentaminen. Töiden alustava kustannusarvio oli 3,7 miljoonaa euroa. Silja rahoitti rakenteet ja laitteet ja Helsingin Satama lunasti ne loppuvuoden aikana. Samalla itse terminaalirakennusta ehostettiin ja sen toimivuutta parannettiin. Terminaalissa on rahanvaihtopiste, matkatavaroiden säilytyslokerot, baari.

St. Peter Line liikennöi terminaalista Pietariin vuosina 2010 – 2012. Pietarin laivojen piti siirtyä Länsisatamasta Makasiiniterminaaliin maaliskuussa 2020, mutta terminaalin sisäilmaongelmien vuoksi siirron arveltiin viivästyvän. Koronapandemia puolestaan keskeytti St. Peter Linen liikennöinnin kokonaan.

Makasiinilaiturin pituus on 270 metriä ja vesisyvyys 7,2–7,5 metriä.

Helsingin Satama ilmoitti makasiiniterminaalin purkamisesta helmikuussa 2023. Purkutyöt saatiin päätökseen kesän loppuun mennessä.

Makasiiniranta muuttuu, kun sataman kehittämisohjelmassa Eteläsataman matkustajaliikennettä siirretään Katajanokalle ja Länsisatamaan. Helsingin kaupunki kaavailee Makasiiniterminaalin tilalle tulevaisuudessa uudisrakentamista, kuten arkkitehtuuri- ja designmuseota sekä rantabulevardia ja palveluita.

Osoite:
Eteläranta 7, 00130 HELSINKI

Pikalinkit:
Laivasto
Satamat

Lisätietoja:
Helsingin satama

Makasiiniterminaalin lähtöselvitys
Makasiiniterminaalin lähtöselvitystiskit.
Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat
Autolähtöselvitys Makasiiniterminaali
Makasiiniterminaalin autolähtöselvitys.
Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat