Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat


Vuosaaren satamaa aloitettiin rakentamaan vuonna 2003 ja se otettiin käyttöön marraskuussa 2008. Keskustan tuntumassa sijaitsevat rahtiterminaalit suljettiin, ja niiden toiminnot siirrettiin Vuosaareen uudelle huippumodernille satama-alueelle.

Sataman hallinnoiman alueen koko on noin 240 hehtaaria ja siihen kuuluu varsinaisen satama-alueen lisäksi satamaan liittyvälle yritystoiminnalle varattuja alueita, kuten 150-hehtaarinen logistiikka-alue sekä satamakoneiden ja satamaan liikennöivän ajoneuvokaluston huolto- ja korjaustoimintojen alueet. Konttialusten käyttöön satamassa on laituria 1 500 metriä (2 × 750 metriä), laituripaikkoja ro-ro-aluksille on 16 kappaletta. Yhteensä laituria on alueella 3,6 kilometriä.

Nykyisen Vuosaaren sataman alueen keskiosaan rakennettiin 1970-luvulla Valmetin Vuosaaren telakka, joka korvasi siihen saakka Katajanokan kärjessä sijainneen telakan. Myöhemmin telakka siirtyi Wärtsilä Meriteollisuuden omistukseen, joka kuitenkin lakkautti sen jo vuonna 1987.

Entisen telakan ympäristöön toteutettiin samaan aikaan sataman kanssa Meriportin yritysalue.

Gate A:n lähistöllä on raskaalle liikenteelle suunnattuja palveluita kuten huoltoa ja polttoaineen sekä aterioiden myyntiä.

Alueen maisemaa hallitsee vuonna 2008 valmistunut 13-kerroksinen toimistotornitalo Gatehouse. Rakennuksessa on muun muassa tullin ja Helsingin Sataman toimitiloja sekä toimistoja.

Hansaterminaali
Hansaterminaali on Vuosaaren sataman matkustajaterminaali, joka palvelee Saksaan suuntautuvaa matkustajaliikennettä.

Hansaterminaali on sijoitettu B-portin yhteyteen. Sen kautta kulkee Finnlinesin matkustajaliikenne.

Tallinkin Superfast -alukset liikennöivät Vuosaaresta Rostockiin vuosina 2009 – 2011.

Tallinkin rahtiliikenne Vuosaaresta Tallinnaan alkoi tammikuussa 2015 m/s Sea Wind -aluksella. Lokakuussa 2017 alus alkoi liikennöimään Tallinnan sijasta Muugan rahtisatamaan. Kesäkuusta 2019 lähtien myös automatkustajat pystyivät matkustamaan Vuosaari – Muuga -reitillä.

Kesäkuusta 2019 lähtien Eckerö Linen m/s Finbo Cargo on kuljettanut automatkustajia ja rahtia Vuosaaren ja Muugan / Tallinnan välillä.

Keväällä 2022 m/s Regal Star korvasi m/s Sea Windin Vuosaari – Muuga -reitillä. Syyskuussa 2022 Tallinkin liikenne Vuosaaren ja Muugan välillä keskeytettiin toistaiseksi.

Sataman kehitys
Vuonna 2015 logistiikkayhtiö SA-TU Logistics jatkoi Vuosaaren sataman logistiikka-alueen kehittämistä aloittamalla miljoonainvestoinnin alueelle. SA-TU Logisticsin uusi massatavaraterminaali otettiin käyttöön syksyllä 2015 ja se on tarkoitettu erityisesti sahatavaran ja suurten kappaleiden käsittelyä varten.

Syksyllä 2017 Metsä Fibre avasi satama-alueelle uuden selluterminaalin, jonka kautta kulkee Äänekosken uuden biotuotetehtaan sellun vientilaivaukset maailmalle.

Elokuussa 2019 valmistui Muugan liikennettä varten uusi pistolaituri ja heinäkuussa 2020 valmistui uusi lähtöselvitysalue Vuosaari-Muuga reitin matkustajille. Uusi reitti suljetun satama-alueen läpi laivaan on entistä merkittävästi lyhyempi ja turvallisempi.

Tullin käyttöön valmistui uusi tarkastusrakennus maaliskuussa 2021, palvelemaan Vuosaari – Muuga -reitin ajoneuvoliikennettä.

Suunnitteilla on myös rakentaa laituripaikalle VA8 kaksoisramppi Tallinnan Muugaan suuntautuvan laivaliikenteen käyttöön. Ramppi nopeuttaisi ajoneuvojen lastaamista ja lyhentäisi alusten kääntöaikoja. Kaksoisrampin olisi määrä valmistua keväällä 2022.

Osoite:
● Hansaterminaali
Provianttikatu 5, 00960 HELSINKI

● Autolähtöselvitys Muugaan
Ruusuniementie 7, 00980 Helsinki

Kohdesatamat:
Muuga

Satamasta liikennöivät Tallinkin laivat:
Ei liikennettä toistaiseksi.

Lisätietoja:
Helsingin satama
Tallink Silja

Vuosaari 2009
Vuosaaren satama laivalta kuvattuna.
Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat
Superfast Vuosaaressa 2009
m/s Superfast VII Vuosaaressa kesällä 2009.
Kuva: Sami Koski / Valkeat Laivat